četvrtak, 31. kolovoza 2017.

Kokos banana kolačić


Ovaj kolač radim dosta često. Radi se o mojoj verziji popularnog Banana breada. 😊 Ponekad ga pečem u obliku kruha, ponekad u obliku kuglofa, a najčešće u obliku muffina. Jako mi se sviđa kombinacija banane, kokosa i kakaa pa ga baš takvog najčešće i radim. Volim ovo tijesto jer za napraviti ga, uopće nije potreban mikser, a to mi u zadnje vrijeme puno znači jer kolače pravim uglavnom dok beba spava. 😄Sastojci su:

 - dvije zrele banane
 - dva jaja
 - manje od pola šalice maslaca (ja koristim kokosovo)
 - malo mlijeka
 - malo šećera (samo ako volite slađe, inače su dovoljno slatke ove zrele banane)
 - vanilija šećer
 - prstohvat soli
 - šalica kokosa i pirovog brašna (po želji možete staviti nekog više, nekog manje ili podjednako)
 - pola žličice praška za pecivo
 - kakao Trudim se koristiti prašak za pecivo kupljen na odjelu zdrave prehrane jer taj ne sadrži aluminij i ostale ružne stvari.
Vanilin takodjer ne kupujem jer je "vanilin" umjetna aroma koja imitira vaniliju, pa napravim svoj vanilija šećer tako što u posudicu ubacim mahune vanilije (kojima sam prethodno izvadila srž za neku kremu) i preko njih prospem šećer. To je doslovno pravi vanilija šećer. ☺️👍🏻

Odlično je što vam mikser uopće ne treba! 😃😃👌🏻

Banane trebaju biti zrele jer inače kolač neće ispasti dobro. Zgnječim ih, dodam razmućena jaja i ostale mokre sastojke (maslac, mlijeko...), kad sam dobro promiješala mokre sastojke, dodam im suhe, a prašak za pecivo dodajem zadnji. Sve lijepo promiješam i sipam u kalup(e). Pošto uglavnom radim crno bijelu verziju, prvo pola žute smjese ulijem, a onda u drugu polovicu smjese dodajem kakao (količina kakaa po želji, ako stavljate čisti gorki kakao, ne treba ga više od jedne žlice, a ako stavljate kakao napitak kao ja, a koristim onaj Alnaturin zdraviji, onda stavite koju žlicu više) i radim nešto a la mramorni kolač, malo sve skupa prošaram da bude zanimljivije.


Prije pečenja

Fotografiju muffina nakon pečenja nemam. Zašto, pitate se? A tako ih često pravim... Možda se koja fotografija može naći na mom Instagramu (vrlo vjerojatno, zapravo)... Trenutno u mobitelu, kojim sam fotografirala ovaj postupak izrade kolača, imam samo ovu fotku nakon pečenja. Datum je 09.05.2017. godine. Znači, netom iz rodilišta stigla s drugim djetetom kući. 

Uglavnom, ova fotografija puno toga priča. Ne, nije tu samo recept zapisan u mojoj bilježnici. Tu je, u odrazu plastičnog stalka za knjige kuharice, umorna i iscrpljena Mama Lenka, skupljene i neoprane kose, nepočupanih obrva, nenalakiranih noktiju, u kućnom ogrtaču na Pink Pantera, sa steznikom preko svog drugog carskog reza. Dok je kuhala ručak i pekla kolač, tih prvih dana u kući, nakon poroda, ona je uz sve, mislila i na svoj blog. ☺️❤️ I baš tada mi je palo napamet da bi bilo super podijeliti ovaj recept s vama. I tek ga sada, na kraju kolovoza, listajući fotografije u albumu, vidim. I gledam ovu fotografiju i gledam sebe i vrate se u sekund svi ti osjećaji sreće i zabrinutosti, napetosti i opuštenosti, ma sve. I dođe mi jednostavno da objavim post, unatoč tome što ajooooj nisam poslikala kako muffin izgleda nakon pečenja. :DNadam se da ćete isprobati ovaj kolačić i uživati u njemu! 
😊👋🏻

4 komentara: