nedjelja, 31. srpnja 2016.

Odvikavanje od pelena - naše iskustvo (3 day potty training)


Mislila sam se neko vrijeme trebam li pisati ili ne, post o odvikavanju od pelena. Na Fejsu sam prije nekoliko tjedana spominjala da planiram odvikavanje djeteta od plena pa me dosta mama otad pitalo da podijelim iskustvo. Pošto je moje iskustvo odvikavanja od pelena djeteta od nepune dvije godine prepreprepozitivno, na kraju sam ipak imala potrebu podijeliti iskustvo na blogu.

Pročitala sam hrpicu različite literature o odvikavanju, dosta se dobro pripremila, odlučila krenuti smireno u avanturu, slušati svoje dijete, ali se i osloniti na svoj instinkt. Sama sam sebi rekla da ćemo pokušati ovo ljeto s godinu i jedanaest mjeseci jer mi se ne da čekati iduće kada će Dječak imati gotovo tri godine što mi se čini dosta dug period nošenja pelena iako sam svjesna da u današnje vrijeme sve više roditelja odvikava djecu čak i iza treće godine života.  

Postoje razne metode, neke traju mjesecima (godinama čak), a neke metode su se pokazale učinkovite za dva, tri dana treninga.
Ono što sam zaključila iz proučavanja svih metoda odvikavanja od pelena jest to da se roditelji najčešće odluče skidati pelene ljeti jer je najjednostavnije i djeci i roditeljima. Svakako, mnogi roditelji čekaju spremnost djeteta pa se može dogoditi da dijete u sred zime traži samo da mu se skinu pelene i to je isto super stvar, može odlično funkcionirati i u hladnijem periodu godine. Znam nekolicinu djece koja su pelene skidala zimi. Ipak, ja sam se odlučila za ljeto prije drugog rođendana jer ranije nismo stigli pošto smo bili u selidbi, kupovanju namještaja, kućnim majstorijama i sl. A i tada sam mislila da neće biti spreman, mada sad što više čitam i proučavam sve o odvikavanju, vidim da je najidealnije skidati pelenu između 1,5 i 2,5 godine.

Često sam u knjigama znala pronaći tablice u kojima pišu znakovi dječje spremnosti za odvikavanje od pelena. Ponekad mi se činilo da smo po nekima spremni, a po drugima potpuno nespremni. Onda sam razmišljala, pa kako su to nas naše mame i bake odvikavale od pelena s 1-2 godine, sigurno se nisu vodile tablicama spremnosti. :D

Svakako, moj zaključak je ovaj: ne treba dijete biti spremno nego mama (ili netko drugi tko je u mogućnosti nekoliko dana biti djetetu na raspolaganju od 0-24). Mama je ta koja mora biti spremna i strpljiva, odvojiti slobodno vrijeme, potpuno se posvetiti djetetu i istrenirati ga da se nauči obavljati nuždu u tutu (kahlicu, nošu) ili wc školjku.
Kada se ide odvikavati dijete od 1,5-2 godine, to je čisti trening koji zahtjeva puno truda koji se na kraju apsolutno isplati. Djeca koja imaju 2,5 već puno toga više razumiju i dosta im je lakše objasniti čitav proces ali i njima je ovo isto tako trening sve dok ne nauče, dok oni s 3 godine (i više) kopčaju sve ali baš zbog svoje svjesnosti ponekad znaju zabušavati i npr zadržavati stolicu ili praviti drame oko nužde jer su predugo koristili pelene. Ovo zadnje sam svakako htjela izbjeći, ali kako sam i na početku rekla, moje mišljenje je da je najoptimalnije skinuti pelenu između 1,5 do 2,5 godine i hvatati ljeto, godišnji, produženi vikend, votever...
Znači, mama se prvo mora opustiti, ako radi, uzeti nekoliko dana godišnjeg ili spojiti nekakav produženi vikend, shvatiti da dijete i ona nekoliko dana moraju biti u kući ili u samoj blizini kuće i krenuti s odvikavanjem.

Iz svega pročitanog, došla sam do zaključka da mi se najviše sviđa ova varijanta da mama mora biti spremna i što ne moram čekati da mi Dječak kaže DA, jer on najviše voli govoriti NE. :D

Iako sam veliki ljubitelj knjiga Dr. Brazeltona, njegovu knjigu o odvikavanju od pelena sam u zadnjih nekoliko mjeseci pročitala više puta (nije to velika knjiga, više kao priručnik od stotinjak stranica) i shvatila da bi nam njegova metoda mogla potrajati do u nedogled što mi se iskreno baš i ne da iako sam mama koja je kod kuće. Nekako sam se željela voditi onim da kad mu jednom skinem pelenu, da je više ne vraćam. Dr Brazelton je stava da se odvikavanje od pelena prepusti djetetu, a to bi značilo da dijete treba reći kada je spremno skinuti pelene. I sve je to super zamišljeno, ja se čak u jednu ruku slažem s njim, ali smatram da je ta metoda okej samo u slučaju djece koja nose platnene pelene. Svi oni koji nose pelene u kojima se osjećaju satima suho, odnosno, koji kad se pomokre ne osjećaju da su u mokrom, po meni nema šanse da će se tek tako ostaviti pelena jer im je sasvim super i onako. Zato sam Brazeltona ipak stavila sa strane i odlučila se napraviti nešto, rekla bih - instinktivno.

Prije odvikavanja od pelena možete djetetu kupiti neku tematsku slikovnicu i početi lagano pričati o obavljanju nužde van pelena. Mi smo naslijedili ovu slikovnicu i moram priznati da je super. :)



Drugi korak neka bude odabir tute. Ili nastavka za wc školjku. Mi smo imali ovu običnu bijelu vulgaris tutu koju je moja mama kupila i naslijedili smo ovu tutu stolicu koju sam ja prije nekoliko godina kupila nećakinji i sada me opet dopala. Odmah ću vam reći, ova tuta stolica je njemu u početku bila samo stolica i tek sad nakon par tjedana ipak ponekad i u nju obavi nuždu. Valjda mu je bila malo nezgodna jer gospodin sve obavlja s nogu (da, broj dva također obavlja s nogu ili u nekom polučučećem položaju, nema šanse da sjedne).
Bijela tuta ide svugdje s nama. I na plažu i u šetnju i u grad na sladoled... On sada ne može zamisliti da se igdje drugdje obavlja nužda osim u tutu. Nemam pojma do kad će to biti tako, ali evo, nije mi teško. :D Najbitnije mi je da se ostavio pelena.


Pošto smo već imali tute, bilo mi je glupo kupovati još jednu, pa smo Dječak i ja zajedno odabrali adapter za wc školjku. S tim da ga je on prvo stavio na glavu i govorio: "kapa!". :D Kupili smo ga u Mulleru, a nekidan sam saznala da u DM-u ima nekih mekanih i udobnijih nastavaka. Svakako, ovaj adapter trenutno ne koristimo jer je mom Dječaku školjka nezgodna i još uvijek prevelika unatoč tom nastavku i tome što imamo i onu Ikeinu stepenicu pa mu nogice ne vise, jednostavno još uvijek nije dovoljno narastao za školjku. Ima vremena.


Dobili smo na poklon i ove gaćice za odvikavanje i njih još ne koristimo, ali planiram ih koristiti ubuduće kada negdje idemo u slučaju da mu se dogodi nezgodica, da nam ne promoči odjeću. Jer ove gaćice su zapravo obične gaćice koje izvana imaju plastificirano pojačanje. Ne mogu upiti puno tekućine, one su dobre baš za slučajne nezgode.



I sada, kada ste odabrali tutu, pročitali slikovnice, na jutjubu pogledali par videića/crtića s djecom koja sjede na tutama, možete krenuti u avanturu. :)

Možda se neće svi složiti sa mnom, ali po meni je ovaj korak najbitniji: skinuti pelenu i ostaviti dijete golo. Dobro je da nosi neku malo širu i dužu majicu, a mi smo nosili raskopčani bodi. I znam, mnoge će mame reći da nije higijenski da dijete gologuzo šeta po kući i svugdje sjeda, ali vi ste tu, s njim ste u kući čitavo vrijeme, ne idete nigdje, pratite ga i kada ide sjesti, pod guzu mu stavite tetra pelenu ili nešto slično. Tako sam ja radila. Jer ako dijete ostavite u gaćicama, ono ima osjećaj da obavlja nuždu u pelenu i okej, jednog dana će shvatiti da nije ugodno biti mokar, ali duže će trajati čitav proces.
Bitno je da dijete shvati i vidi odakle što izlazi i što se sad odjednom događa. Jer obavljanje nužde u pelenu djetetu je nešto sasvim dijametralno suprotno onom što će sada raditi u tutu.

Ova gologuza faza ne bi trebala trajati više od 2-3 dana. Netko će već prvi dan shvatiti što se događa, a netko možda tek četvrti ili peti dan.

U početku će dijete piškiti i kakiti svugdje i bitno je svaki put na lijep način i bez ikakvog uzrujavanja objasniti da se to obavlja u tutu, smireno sve pokupiti, čak i djetetu dati neku krpicu da i ono sudjeluje u čišćenju (ne sad da rukama ide u urin ili kakicu, nego onako, sa strane da nešto probrljavi s krpicom i da se osjeća da pomaže).

Idući korak je da će vam dijete početi govoriti kada je počelo obavljati nuždu i vi samo uletite s tutom. Ovo je vrlo važan korak jer to znači da je dijete postalo svjesno svih radnji koje obavlja. Nama se ovaj korak dogodio već drugi dan i to je bilo veliko olakšanje jer nam je prvi dan bio kaos sa zapišavanjem stana svakih pet minuta. :D Mislila sam da će cijelo ljeto tako izgledati. Srećom, bila sam potpuno u krivu. :D

Treći korak je da vam dijete javlja kada treba obaviti nuždu. Nama se ovaj korak dogodio treći dan i ja vam ne mogu opisati koliko sam bila sretna i ponosna na njega. :D Jer od onog prvog dana kada nije htio ostati gol, kada je piškio doslovno po čitavom stanu, taj treći dan kada je počeo sam govoriti da mu treba tuta je bio totalno velik i bitan dan u našem životu. Sreća! Mnoga sreća! :D :D <3 <3
Kada vam dijete počne najavljivati da mu se piški ili kaki, tada mu već slobodno vratite hlačice. Ne još gaćice da ne bi opet imao osjećaj da je u peleni. Gaćice obucite za nekoliko dana. 

Ono što želim naglasiti je to da kad sam mu jednom skinila pelenu, nisam je više ni vraćala osim prve 3-4 noći kada sam mu stavljala Pampers gaćice za koje sam mu rekla da nisu pelene nego gaćice i on doslovno nije piškio u njih pa sam i njih makla. Dnevno spavanje s pelenama mi od prvog dana nekako nije dolazilo u obzir i to se pokazalo isto super jer se prije spavanja prvo ide piškiti i miran je. A po noći me ako mu se piški, sam probudi i traži tutu. :)

Često roditelji (i bake i dide) zbune djecu jer ih kući skidaju iz pelena, pa kad idu vani vraćaju pelene, pa koriste pelene kod popodnevnog spavanja i noću... To je sve za njih dosta komplicirano. Jednom kad se skine pelena, skinula se zauvijek. Osim eventualno tih noćnih jer djeca do treće godine često nemaju osjećaj zadržavanja urina noću, odnosno buđenja da bi išli obaviti nuždu. Ja sam se pripremila da ćemo iduće ljeto kada budemo imali tri godine ići skidati noćnu, međutim, ovaj moj mališan me ugodno iznenadio pa smo već sada bez ikakvih noćnih pelena. :D

Naravno, i nezgode se događaju, to je normalno. Nemojte nikada vikati na dijete! Najčešće nam se nezgoda dogodi ako se puno zaigrao pa mi zaboravi reći da mu se piški ili mi tiho traži tutu pa ja ne shvatim odmah pa mu pola pobjegne u gaće, a ostatak ulovim u tutu. Nekidan je na jednom splitskom dječjem igralištu toliko bio zaokupljen penjanjem na most i spuštanjem niz tobogan da me samo u jednom trenutku s vrha tobogana pogledao i rekao: "a-a!" i malo se upiškio. Ja srećom imala hrpu vlažnih maramica pa sam pobrisala tobogan. :D I rekla sam mu da je to okej ali da drugi put mora mami reći na vrijeme. Najbitnije je ne ljutiti se i ne vikati na dijete.

Najsmješnije scene bile su mi onda kada bi razgledavao br. 2 u tuti ili na podu i divio mu se "wooooow", pa bi ga nosili u wc školjku i mahali mu pa pa dok odlazi. Komedija živa! :D



Eto, malo sam se raspisala, ali mislim da će ovaj post mnogima biti od koristi. Ja sam u čitavu priču o odvikavanju krenila s pozitivnim stavom i nadom da ćemo se do kraja ljeta naučiti biti bez pelena i valjda zbog nevelikih očekivanja, sve smo savladali u tri dana. Dakle, svaki taj korak nam je trajao po jedan dan.
Godina i jedanaest mjeseci. Prije drugog rođendana. Bez dnevne i bez noćne pelene. Stvarno sam ponosna na ovaj njegov i svoj uspijeh. <3
Možete i vi!

Mama Lenka :*




Broj komentara: 13:

  1. Blago vama. U slicnoj sam situaciji - sad ce 2 god. Na nosi je inace od nekog 8. meseca, krenuli smo sa bespelenastvom, jer je dosta dece oko nas tako skinulo pelene dosta rano. Bilo je tu faza i fazica, i shvatila sam da ono "postepeno cemo izbaciti pelenu" kod nas nece upaliti. Sad sam skroz izbacila pelenu i par dana ga takodje ostavila gologuzog.On nazaliost nikad nije dosao do faze da sam najavi da ce piskiti. U medjuvremenu sam krenula i gacice da mu stavljam jer nismo mogl itako doveka, i evo nas vec tri nedelje na nultoj tacki. Dosta je frustrirajuce, pre svega meni, sto znam da utice i na njega. Negde je zapelo, i tu je takodje bilo fazica. Konsultovala sam se, i sad mislim da je problem u tome sto se on navikao i na ovu fazu: ja se upiskim, mama i ja onda obrisemo, mama mi nesto kaze, ja joj odgovorim da znam gde treba da piskim i to je to. Sad opet gologuz, ali je problem sto je pola dana u vrticu. No, polako. Non stop ga gledam pa kad krene odmah da mu stavim nosu ispod, uz objasnjenje da tu treba sve da obavi. Cim zavrsi, odmah u kracu setnju, onoliko koliko sam sigurna da se nece upiskiti. Treba da zna da gacice treba da su suve. Onda unutra, pa do sledeceg piskenja/kakenja. I tako par dana, uz nadu da ce ukaciti sta treba da ukaci. Eto, nas slucaj je dosta komplikovan - nadam se da ce pomoci nekome kod koga nije islo sve glatko kao kod vas srecnika :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, vidim da je bespelenaštvo (kod malih beba) u zadnje vrijeme strašno popularno, a ja se tek nedavno susrela s tim. Nisam imala pojma da to uopće postoji pa mi je na prvu djelovalo pomalo suludo, a sad vidim da mnogi roditelji s bebama tako funkcioniralo i sad mi izgleda kao odlična stvar.
      A da ti je ovo sad frustrirajuće, vjerujem ti. Vidim da si uporna i voljna naučiti ga i takva ostani. Pokušaj se ne nervirati i ne pokazivati mu da si umorna od svega. Njemu će se dogodit taj prijelomni trenutak i shvatit će, naravno da hoće. <3

      Izbriši
  2. Kao što ti napisah onomad, sa starijom ćerkom sam se dogovorila da nema više pelena posle drugog rođa. Mlađa ima 2 ipo, kaže upiškiću se kad joj se piški, onda stavljaj na nošu, pa hoće-neće pa iz trećeg puta obavi šta treba. A onda se posle 10ak minuta ukaki u gaće hahaha :)
    Mi smo uveli i sistem nagrade, kada kaže i obavi šta treba - dobije kockicu čokolade ;)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa i nagrade su super! Zašto ne?! Ja sam isto mislila uvesti nagrade i naljepnice ali moga više oduševljava onaj tehnički dio - bacanje sadržaja iz tute u wc školjku, puštanje vode i pozdravljanje. :D

      Izbriši
  3. Odličan post! Nas to čeka tek iduće godine, ali nije na odmet neke stvari i prije pročitati, pogotovo ovako pozitivno iskustvo! ☺

    OdgovoriIzbriši
  4. Spremam ovaj post za iduću godinu, sad mi je ipak malo premali, ali ne vjerujem ni da ćemo čekati do idućeg ljeta...super da je kod vas tako glatko prošlo. Bravo Dječak, bravo mama!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma uvjerena sam da će ti M. skinit pelenu ovu zimu, on je baš neki mali smišni mini dječak jasličar, on će to pokopčat brzo. :D

      Izbriši
  5. Imam sina od dvije i pol godine i još ima pelene.
    Za 10 - tak dana krećemo a odvikavanjem.
    On sve zna. I kada mora kakati i piskiti. Kaže mi - mama idem kakat. Ja ga pitam Jel će u nonu, wc? Kaže da ne želi. I onda u pelenu. Naravno.
    Zadnjih par tjedana se budi suh..
    I sad ćemo mu uzeti nastavak za wc. Mislim da će to biti uspješno.
    Zadnjih par dana mu govorim da će ići kakati i piskiti u wc skoljku kad kupimo nastavak.
    I kada ga pitam kada će to obavljati u školjci, on kaže kada mama kupi nastavak.
    Ovih dana tražimo neki dobar i udoban za njega. I nadam se da će biti uspješno.
    Jer njemu ne smeta ako je mokar. Ne smeta mu ni ako nema pelene pa sve upiski. Njemu to sve smiješno.
    Tako da će mi biti veselo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha sretno! 😃😃 Ma virujem da cete to rijesit brzo. Ja sam ovaj svoj nastavak kupila u Mulleru ali sam cula da u DM-u ima nekih udobnih i mekanih pa svakako pogledaj s njim na vise mjesta i nek on odabere.

      Izbriši
  6. Puno hvala na ovom podrobnom opisu odvikavanja od pelena. Slažem se s načinom, a sad ćemo i mi probati i sigurno ćemo uspjeti😊

    OdgovoriIzbriši
  7. Puno hvala na ovom podrobnom opisu odvikavanja od pelena. Slažem se s načinom, a sad ćemo i mi probati i sigurno ćemo uspjeti😊

    OdgovoriIzbriši