ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Liquid sun - Mlada Zelena Pšenica / prah i med


U rujnu sam dobila jedan zanimljiv zdravi paketić. Oni koji me prate i preko mojih društvenih mreža, već su vidjeli da se radi o Liquid sun Mladoj zelenoj pšenici, hrvatskom eko proizvodu. U paketiću su se nalazili Liquid sun mlada zelena pšenica u medu i Liquid sun mlada zelena pšenica u prahu. 

Radi se o dodacima prehrani korisnim za jačanje imuniteta, vraćanje energije, poboljšanje probave, detoksikaciju organizma, jačanje kose i noktiju. Iako nisam tip osobe koji bi na blogu recenzirao dodatke prehrani (mada bih možda i mogla s obzirom na svoje iskustvo u konzumiranju raznih prirodnih i sintetičkih pripravaka za jačanje imuniteta i sl.), odlučila sam se prihvatiti ponudu da mi se pošalju ovi proizvodi isključivo zato jer sam godinama pila Zelenu magmu koja je prah lišća mladog ječma i naša Liquid sun pšenica je po meni ekvivalent Zelenoj magmi i njenom lišću ječma. Lišće mladog ječma bere se u Americi i Japanu, a lišće mlade pšenice u Hrvatskoj. Kad god je pijem, magmom sam zadovoljna. Najčešće sam je konzumirala u proljeće, a ponekad i u jesen. Zato sam osjećala da ću i Liquid sunom biti zadovoljna, možda najviše zbog toga što je hrvatski proizvod. :) :domoljub:

Nešto više o pšenici:
"Liquid Sun - Mlada zelena pšenica ekološki je dodatak prehrani dobiven 100 posto iz sirovine lišća mlade pšenice, uzgojene organskim metodama bez ikakvih dodatnih supstancija, aditiva i konzervansa, sa izuzetnim nutritivnim i funkcionalnim svojstvima.
Pomno birana regija uzgoja sirovine od presudne je važnosti; kvalitetno tlo iznimno bogatog mineralnog sastava, uz optimalan broj sunčanih i kišnih dana I biološko-ekološki prihvatljiv pristup obrade tla, bez uporabe umjetnih gnojiva, pesticida i herbicida i iznimno pažljivu metodu ručnog rezanja i prikupljanja biljke. List mlade zelene pšenice reže se, sakuplja i prebire ručno, iznimno pažljivo i selektivno, te se unutar 4 sata od berbe doprema u proizvodni pogon na obradu, dehidraciju i melje u fini prah od kojeg nastaju Liquid Sun proizvodi.

Mlada zelena pšenica je dobivena iz sirovine lišća mlade pšenice, uzgojene u Lici, na tlu izuzetno bogatog mineralnog sastava što je presudno za kvalitetu finalnog pripravka jer pšenica ima mogućnost apsorpcije maksimalne količine minerala iz tla u kome se uzgaja. Mlada zelena pšenica se ručno skuplja i prebire. Mlada zelena pšenica je koncentrirana zelena supernamirnica, bogata aminokiselinama, vitaminima, mineralima, enzimima i klorofilom. Ujedno je i snažno detoksikacijsko sredstvo. Prah je lako topiv u vodi, ugodnog je okusa te je ujedno i izvrsna dopuna raznim šejkovima. / Stavlja na tržište RH: B plus d.o.o., Vinogradi odvojak 24, 10 000 Zagreb, Hrvatska. Zemlja podrijetla: Hrvatska"


 Moje iskustvo:

Mlada zelena pšenica - prah

Prah mlade zelene pšenica je dosta nježan i sitan, nešto poput škroba/gustina za kolače. Zbog toga se nešto teže otapa u vodi, ali energičnijim miješanjem se sve rastopi kroz par sekundi. Prah je pakiran u velikoj i tamnoj boci i ima ga 80 grama. Ta količina dostatna je za točno jedan mjesec konzumiranja jedne čajne žličice svaki dan. Preporuka je konzumirati jednu do dvije čajne žličice praha na 1,5 dl hladne vode. Ja sam Liquid sun pila samo ujutro jer nisam osjećala potrebu za tom drugom čašom dnevno. 
Okus je travnat ;) i ljudima koji nisu naviknuti na tako bljutavo livadaste okuse može biti malo teže prilagoditi se pa ga mogu eventualno stavljati u sokove i sl. (samo ne u toplo jer onda se gube dobra svojstva praha). Ja sam na ovaj bezvezni okus navikla jer je gotovo isti kao i okus Zelene magme. 
Onima koji nikako ne mogu prijeći preko travnatog okusa, preporučam jednostavno kapsule. Imaju i to u ponudi. Iako mislim da je prah puno bolja opcija jer se bolje i brže apsorbira u organizam.   Mlada zelena pšenica - med

Mlada zelena pšenica u medu je - OTKRIĆE! Nešto predobro! Ne znam je li to zato što se nalazi u bagremovom medu koji mi je drag ili zbog toga što se minimalno osjeća, odnosno, ne osjeća travnati okus? Svakako, med je savršen, gust, ma kao bombon. Pakiran je u staklenku od 250 grama i preporuka je da se konzumiraju dvije čajne žličice dnevno. Ja sam opet koristila samo jednu jer za drugom nisam imala ni potrebe ni vremena jer kraj mog dana često zna biti blago rečeno kaotičan i pojesti žlicu meda mi je zadnje na pameti. Zato je jutro uvijek pametnije od večeri. :D Staklenka od 250 g konzumirana jednom žličicom dnevno trajala mi je točno dva tjedna.


Ono što se navečer uvijek sjetim uraditi jest ovaj recept koji mi je totalno otkriće i želim ga podijeliti s vama:
Lišće mlade zelene pšenice jedna je od spektakularnih namirnica krcatih tvarima s povoljnih učinkom na organizam.

To je zapravo mlada zelena pšenica ubrana prije razvitka zrna (plodova) i transformacije u stabljiku zlatnih klasova. Kao mlada biljka, pšenica sastavom više nalikuje zelenom lisnatom povrću nego žitaricama. Bere se kada je visoka oko 15 do 20 cm kako bi se optimalno iskoristili nutrijenti koji iz zrna prelaze u lišće. Potom se provodi ekstrakcija i sušenje te nastaje zeleni prah koji se može otopiti u vodi ili dodati raznovrsnim zdravim voćnim i povrtnim sokovima.Ispijanje sokova od mladih zelenih žitarica prva je promovirala Dr. Ann Wigmore, žustra i probitačna pionirka naturopatije, utemeljiteljica Hipokratovog zdravstvenog instituta koji je kasnije preimenovan i danas nosi njezino ime.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća bila je vrlo aktivna u promoviranju povoljnih svojstava soka od lišća mlade pšenice kao terapije kroničnih bolesti. Razni su se povoljni učinci pripisivali ovome pripravku tijekom povijesti – od terapije karcinoma i kroničnog umora, preko dijabetesa do povišenog krvnog tlaka, sinusitisa i čireva. Danas pouzdano znamo da predstavlja snažno detoksikacijsko sredstvo i izvor antioksidansa te stoga može zaštititi od brojnih bolesti današnjice.

Nutritivne i zdravstvene karakteristike mlade pšenice
Kada se uzgaja u organskim uvjetima, lišće mlade pšenice zadržava 82 od 92 minerala prisutnih u zemlji, a procjenjuje se da 1 žličica praha mlade pšenice (3g) sadrži istu količinu nutrijenata kao i pola kilograma organski uzgojenog voća i povrća.

Koža, kosa, nokti: Specifičan nutritivni sastav lišća mlade pšenice osigurava povoljno djelovanje na kožu, kosu i nokte. Zbog brojnih biljnih kemikalija koje sadrži smatra se da posjeduje antikarcinogeni i detoksikacijski učinak. Lišće mlade pšenice obiluje nutrijentima od velike važnosti za zdravlje, sadrži vitamine, minerale, enzime, aminokiseline i velike količine klorofila - čak 70%.

Znakovito je što klorofil ima vrlo sličnu strukturu kao hemoglobin – molekula koja ima ključnu ulogu u funkciji crvenih krvnih stanica, omogućavajući krvi da prenosi kisik u sve dijelove tijela. Zbog toga se za klorofil često kaže da predstavlja „krv biljaka“ te se smatra da se velike količine klorofila prisutne u lišću mlade pšenice lako mogu apsorbirati u naš organizam i „obnavljati krv“. Visok sadržaj klorofila u lišću mlade pšenice ujedno djeluje detoksicirajuće pročišćavajući jetru, stanice, tkiva i krv.

Lišće mlade pšenice sadrži vitamin A, vitamin C, vitamine B kompleksa, vitamin E i K, te minerale koje nalazimo u tlu uključujući kalcij, magnezij, željezo, cink, kalij, fosfor i kobalt.

Odličan je izvor aminokiselina i enzima, a budući da sok lišća mlade pšenice nije termički obrađen ne dolazi do promjene njihove strukture uzrokovane toplinom.

Specifičan nutritivni sastav lišća mlade pšenice osigurava povoljno djelovanje na kožu, kosu i nokte. Zbog brojnih biljnih kemikalija koje sadrži smatra se da posjeduje antikarcinogeni i detoksikacijski učinak. Djeluje povoljno i na probavu, prevenciju bolesti srca i krvnih žila te općenito obogaćuje prehranu.
Posebno se preporučuje kod oslabljenog imuniteta, osobama izloženim povećanim psihičkim i fizičkim naporima, sportašima, nakon operacija i u vremenu oporavka od bolesti, dijabetičarima te kod neredovite i jednolične prehrane. Mlada pšenica odlično se uklapa u strategiju očuvanja zdravlja na prirodan i ekološki održiv način u svrhu povećanja razine životne energije.

Recept za detoksikaciju
Okus soka mlade pšenice u početku se može činiti neobičnim te se preporučuje kombinirati pšenicu sa nekim drugim voćnim ili povrtnim sokom. Posebno se dobro slaže sa sokom od jabuke. Zbog intenzivnog okusa i visokog sadržaja nutrijenata, počinje se sa oko 3g dnevno (jedna čajna žličica praha), a zatim se postupno povećava količina do oko 6 g dnevno (dvije čajne žličice praha).
----NET.HR---- - See more at: http://www.alternativa-forum.com/zdrava-hrana/1734-mlada-zelena-psenica.html#sthash.vv9uLVB1.dpuf
U ove "prekonoćne" zobene pahuljice često puta sam stavljala i žličicu baš ovog bagremovog meda s prahom mlade pšenice i bila mi je odlična kombinacija. Ono što moram napomenuti je to da se ovaj med inače teže otapa pošto je jako gust, a i ne smije ići u ništa toplo, ali kada su u pitanju ove pahuljice, preko noći valjda ima dovoljno vremena i bez ikakvog problema se do jutra otopi.

Moj cjelokupni dojam na ova dva proizvoda je poprilično pozitivan s tim da mi se med daleko više sviđa nego prah, ali kažem, nije mi prah strašan jer sam se davno navikla na taj travnati okus. 

Ovo je moja prva zagrebačka jesen koja protiče bez upale grla i sinusa. Inače od rujna do studenog dobijem u prosjeku po dvije upale grla i sinusa. Ne znam je li to do Liquid sun-a ili do toga da još nije onako jako zahladilo, ne znam, ali drago mi je što sam okej. ;) S kosom i noktima nemam nekih problema, osim što primjećujem zadnjih dana pojačano opadanje kose ali to je sigurno zbog jeseni. Što se tiče energije, ja ne pijem kavu ni njoj slične razbuđujuće pripravke, ali mogu reći da sam se zadnjih tjedana osjećala relativno okej i puna elana s obzirom da ne pamtim kada sam se naspavala zadnjih tjedana/mjeseci. Djetetu mi svako malo izbije neki novi zub i noći su lakše kada je mama budna uz njega. Navikla sam, nije mi teško. ;)

Sve u svemu, vrlo dobri proizvodi koje ću nastaviti konzumirati i ubuduće.

Ove proizvode možete kupiti u biljnim ljekarnama, pojedinim online ljekarnama i (online) trgovinama zdrave hrane. 
Cijena:
Med (bagremov) 250 g - oko 50 Kn
Prah 80 g - oko 140 Kn


Jeste li probali Liquid sun?
Što inače koristite za jačanje imuniteta? 2 komentara:

  1. Citala sam jako puno pozitivnih recenzija o ovoj psenici,a nikako da mi dodje na red za probu.Ja pijem betaglukam od Solgara,ekstrakt sjemenki grejpa,i vitamin C u prahu takoder od Solgara.Ta komb.mi odgovara vec dugo,naravno ne pijem kroz cijelu godinu,nego sa pauzama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme, ja sam isto pila Betaglukan od Solgara koji mi je savršen, a taman prije kure od Zelene pšenice, popila sam čitavu bočicu Citrofita (ekstrakt sjemenki grejpa)! :D

      Izbriši